maandag 21 september 2009

Weven op stokjes


Afgelopen weekend kwam opeens 'weven op stokjes' ter sprake. Ook daarvan was ik vergeten een foto op dit weblog te plaatsen.
In een tweedehands boekje uit 1976 vond ik veel informatie. Duidelijk wordt uitgelegd hoe je de stokjes zelf kan maken. Koop een stuk dun rondhout en zaag dat in gelijke stukken van ongeveer 15 cm. Slijp er aan de ene kant een punt aan met een puntenslijper en boor in de andere kant een gaatje. Schuur alle scherpe randjes eraf zodat de draad nergens blijft haken.

Neem een aantal stokjes en rijg kettingdraden door de gaatjes. Kleine kinderen kunnen het beste met twee stokjes beginnen en bijvoorbeeld een boekenlegger maken. Hoe meer stokjes hoe lastiger om vast te houden. Met dikke wol of dubbele draad kan het weven nu beginnen. Het werk wordt steeds over de kettingdraden naar beneden geschoven totdat het de gewenste lengte heeft.

3 opmerkingen:

Kim van Waardenburg zei

hio Willeke,
als je de stokjes in "de rondte" houdt en de wol dus "rondjes" laat weven ontstaat een koker voor bijvoorbeeld een blokfluit, een zwaard? , etc.....

Willeke zei

Klopt. Als je een oneven aantal stokjes gebruikt kun je in het rond weven. Voor een plat weefsel maakt het aantal stokjes niet uit.

Anoniem zei

Dank je wel voor de duidelijke foto, onze dochter gaat ermee aan de slag!