vrijdag 23 oktober 2009

Ringenhouder (uitleg)

Hier laat ik zien hoe ik de ringenhouder heb gemaakt, omdat er om uitleg gevraagd is.
Eerst heb ik een stroken stof genomen (twee lagen vilt met een laag fiberfill ertussen) die ruim de breedte van de lade waren en ruim vier keer de lengte. De lagen goed vastgespeld om verschuiven te voorkomen.


Vervolgens heb ik dit elke zes centimeter doorgestikt en de strook precies op de breedte van de lade rechtgesneden.
Tenslotte heb ik de strook geplooid zodat het stiksel steeds onder in de plooi valt. Vastlijmen bleek niet nodig te zijn, maar dat zou wel kunnen als de ringenhouder niet goed op zijn plaats blijft zitten.

Kweeperengelei


Toegegeven, het zijn onooglijke vruchten. Vettig, stoffig, KEIhard en helemaal niet zoet.


Je kunt er wel heerlijke aromatische gelei van maken met een prachtige amberkleur.

De geur brengt me terug naar mijn oma, die ook altijd kweeperen klaarmaakte als ze er aan kon komen.

zondag 18 oktober 2009

Ballon experiment

De jongens wilden een breinaald door een ballon steken. Ja dat kan echt, dwars er door, als je de breinaald met vaseline insmeert en op de juiste plek steekt: Naast het knoopje en vlak naast het bobbeltje boven in het midden. Daar is de spanning op het rubber het kleinst.

Leuk experimentje!

vrijdag 9 oktober 2009

Etui

In de jaren 80 kocht hij een leren etui bij een Poolse leerwinkel. Het was een heel fijn etui dat jaren trouwe dienst heeft gedaan. En toen was het ineens kwijt. Vermiste voorwerpen komen in dit huis vaak wel weer tevoorschijn, maar het etui bleef weg.

Nu zijn er ontzettend veel etuis te koop, sommige veel mooier en handiger, maar geen enkele was zo fijn was als het verdwenen etui.

Afgelopen zomer zijn we nog eens gaan informeren bij de Poolse winkel 800 kilometer van onze woonplaats vandaan: Deze etuis waren er niet meer en bij nader inzien was de geweldige Poolse leerwinkel niet meer zo geweldig.

Dus maakten we zelf een etui voor hem, een zo exact mogelijke copie, want we zien hem graag gelukkig.

Ringenhouder



Afgelopen weekend was ik op de stoffenbeurs die twee keer per jaar gehouden wordt. De verleiding is altijd erg groot om veel te veel te kopen, veel meer dan ik kan verwerken. Ik heb me ingehouden dit keer en kocht maar twee stukken stof.

Het eerste stuk stof, een mooie kwaliteit wollen vilt, heb ik verwerkt tot een giga-ringenhouder in een lade van mijn sieradenkastje. Twee lagen vilt met een laag fiberfill gaven precies de goede dikte en veerkracht.
De ringen heb ik ook zelf gemaakt, meer dan 10 jaar geleden toen ik een edelsmeedcursus volgde. De stenen zijn synthetische aquamarijn, labradoriet en zirconia.
(In de grote ring kun je de reflectie zien van mij en mijn fototoestel!)

zaterdag 3 oktober 2009

Schaapje

Nat gevilt om een gladde steen.