maandag 21 september 2009

Weven op stokjes


Afgelopen weekend kwam opeens 'weven op stokjes' ter sprake. Ook daarvan was ik vergeten een foto op dit weblog te plaatsen.
In een tweedehands boekje uit 1976 vond ik veel informatie. Duidelijk wordt uitgelegd hoe je de stokjes zelf kan maken. Koop een stuk dun rondhout en zaag dat in gelijke stukken van ongeveer 15 cm. Slijp er aan de ene kant een punt aan met een puntenslijper en boor in de andere kant een gaatje. Schuur alle scherpe randjes eraf zodat de draad nergens blijft haken.

Neem een aantal stokjes en rijg kettingdraden door de gaatjes. Kleine kinderen kunnen het beste met twee stokjes beginnen en bijvoorbeeld een boekenlegger maken. Hoe meer stokjes hoe lastiger om vast te houden. Met dikke wol of dubbele draad kan het weven nu beginnen. Het werk wordt steeds over de kettingdraden naar beneden geschoven totdat het de gewenste lengte heeft.

Knopen voor Joke


Soms vergeet ik iets op mijn weblog te zetten. Een van die dingen zijn de knopen die ik met Kaspar van fimoklei maakte als afscheidscadeautje voor zijn juf, die heel erg van naaien en handwerken houdt. Joke heeft in de klas een indrukwekkende pot vol knopen heeft staan waar ze leuke werkjes met de kinderen mee doet.

Klei uitrollen, uitsteken met een oud fotofilmdoosje, relief erin duwen met een kurk en gaatjes prikken met de stompe kant van een satéprikker. Bij het opnaaien van de knopen heb ik geholpen.
En Juf Joke was heel blij met dit cadeautje!


zondag 6 september 2009

Stenenverzameling



Engeland heeft veel kiezelstrand. Het leuke is dat je er prachtige stenen kunt vinden. Gitsteen, carneool, agaath en zelfs barnsteen lagen op het strand. Ik hoefde er zelfs niet voor van mijn ligmatje af! Ik zoek altijd naar stenen met bijzondere vormen, kleuren of een gat en verzamel die al jaren.
De stenen met gaten hang ik aan een stuk draad aan de muur. De stenen aan de kleine lus heb ik allemaal in Engeland gevonden deze vakantie. Erboven hangt een engeltje dat ik ooit van mijn oma kreeg. Het is gemaakt in de kleifabriek van haar familie, in Tegelen. Er werden hoofdzakelijk dakpannen gemaakt en soms werden er kleine dingen bijgemaakt omdat het leuk was. Het is waarschijnlijk door de broer van mijn oma gemaakt, en in ieder geval vóór 1943, want toen hield de fabriek op.
De onderste foto laat stenen zien met aparte gekleurde vlekken.

Oogst


zaterdag 5 september 2009

Handwerkboek


In een tweedehandswinkel vond ik voor een prikkie Het Komplete Handwerken. Ik ben er heel blij mee. Het is een degelijk werk waar je ook nu nog veel aan hebt. Ik lees namelijk ook graag over handwerken en wil dan weten hoe iets gemaakt is. Geschreven door Henriette Beukers (die begonnen is met Handwerken Zonder Grenzen)

Op de pennen




De laatste tijd ben ik met andere dingen bezig geweest dan handwerken. Dat komt wel weer als het weer kouder wordt. Toch ben ik wel aan vanalles begonnen. Twee projectjes zie je hier.
De bovenste is een groter groeiende stapel met geweven lapjes, gemaakt van resten wol.
De onderste is (jawel) het begin van een sok. Ik ben het al vaak van plan geweest maar nu ben ik er dan toch echt voor het eerst aan begonnen.

Wecken

Wecken is leuk! Het is tegenwoordig niet meer noodzakelijk om op deze manier de winter door te komen met zomeroogst. Je kunt het hele jaar een variatie aan groenten en fruit kopen, vers, ingevroren, in pottten of blikken.

Zelf ingemaakte Reine Victoria pruimen als nagerecht zijn heerlijk. Het recept is van mijn moeder, die me heeft leren wecken, en de pan heb ik van tante T. die de pan al jaren ongebruikt in huis had staan.

Wecken is overigens bedacht door meneer Weck. Hij wachtte precies tot 1 januari 1900 om zijn firma op te richten.

Heksenkoord




Van zachte grijze wol maakte ik dit koord. Het begin en eind komen aan elkaar zodat het een gesloten circel wordt. Eenmaal gekrompen is het koord heel sterk.
Het koord wordt ook wel heksenkoord genoemd en je kunt er allerlei figuren mee maken op je handen. Je kunt het alleen doen of samen, waardoor de variatie aan figuren nog groter wordt. Ik vond een boekje van Deltas De leukste touwfiguren. Ook heel veel voorbeelden zijn op deze site te vinden (kijk bij touwfiguren maken is hot). Veel figuren herinnerde ik me weer uit mij eigen jeugd zoals kop en schotel of de eifeltoren.
Je kunt het koord ook als armband dragen!