vrijdag 27 februari 2009

Bruisende badbollen


De ingrediënten lagen al maanden klaar. Nu in de voorjaarsvakantie hebben we de tijd genomen om badbollen te maken. Een kopje citroenzuur, twee kopjes dubbel koolzure soda, kleurstof en water. Eerst de droge ingrediënten goed mengen (daar had ik twee ijverige hulpjes voor). Het water beetje voor beetje met een plantenspuit toevoegen zodat het goed verdeeld wordt, want met water begint het mengsel meteen te reageren en te bruisen. Stevig aandrukken in de vormpjes en laten drogen. Vanavond mogen de hulpjes in bad om uit te proberen of de bruisbalen goed zijn.

donderdag 26 februari 2009

Lavendelzakjes


In een oude Ariadne vond ik dit schattige kruissteekpatroontje. Wat zo leuk is aan het patroon dat er niet alleen een voorkant, maar ook een achterkant is uitgewerkt. Het paste precies op het linnen band dat ik een keer uit Frankrijk had meegebracht. Met lavendel gevuld ruiken ze heerlijk in mijn klerenkast.

donderdag 19 februari 2009

Vilten bloem

Vorige week op de viltcursus heb ik geborduurd. Sommigen maakten een vilten bloem. Dat ben ik vervolgens thuis ook gaan proberen. Mijn zoontje houdt hier het resultaat vast.

maandag 16 februari 2009

Grapefruit schillen

In ons huis wordt elke dag minstens één grapefruit gegeten. Er liggen dus ook elke dag nieuwe schillen op het aanrecht, die uiteindelijk in de GFT-bak verdwijnen. Nu kwam ik pas een recept tegen voor geconfijte citrusschillen, dat veel makkelijker bleek te zijn dan ik altijd gedacht had. Sarah van The Small Object heeft zelfs etiketten gemaakt om te downloaden en te printen, voor als je het groot wil aanpakken en al je kennissen een zakje cadeau wil doen.

zondag 15 februari 2009

Heksensteek


Deze week leerde ik van Annemie van Wolwerkplaats Moeder Aarde de heksensteek die in Kirgistan gebruikt wordt om vilt te versieren en aan elkaar te zetten. Ik gebruikte een proeflapje vilt om de steek op te proberen. Het wollen garen is door Annemie geverfd met meekrap.

zondag 8 februari 2009

Vilten slofjes klaar

De slofjes zijn af. Na het vilten in de wasmachine heb ik ze nog verder laten krimpen om ze goed stevig te maken. Leren zoolje eronder genaaid en een leren lusje om ze makkelijk aan te trekken.

Wintervitamine


Sinds ik weet hoe je goed zaadjes kunt laten spruiten doe ik het elke winter. Laat een eetlepel zaadjes een uur of 6 in water weken in een potje. Dek het af met gaas en een elastiekje. Giet het water af en zet het schuin omgekeerd in een bakje zodat het overtollige water kan weglopen, en niet ín een plasje water blijft staan. Zet ze op een koele donkere plaats. Spoel de zaadjes elke dag twee keer met het gaasje gewoon op het potje. Op deze manier gaat het niet schimmelen en drogen de zaadjes ook niet uit. Na ongeveer een week zien de zaadjes er uit als op de onderste foto en kun ze ze eten.

Madeliefjes in het gras

Gisteren vierden we een heel bijzonder feest, namelijk dat mijn ouders 50 jaar getrouwd zijn. Oud worden gaat vanzelf, maar getrouwd zijn gaat niet altijd vanzelf en ik heb bewondering voor deze prestatie!! Ik bakte een taart zonder bloem, van notenmeel, suiker en eieren. Daarna kwam er een laagje roombotercreme op als 'plaksel' en een laagje grasgroen rolfondant. Daarna plakten we de madeliefjes vast met glazuur. Die had ik met de kinderen al eerder gemaakt met een uitstekertje.